Anorexie
olimpiq stemxcell
meniu mobil
×
Cauta
Cos: 0 produse (0 Lei)

Anorexie


Anorexia este o afectiune serioasa, in general identificata de teama patologica de a lua ingreutate ceea ce duce la pierderi masive pana la punctul extrem. Persoanele care sufera de aceasta boala, isi limiteaza in mod strict consumul de alimente pana acolo incat este imposibil sa pastreze o greutate normala si sanatoasa pentru organism. In plus, ele dezvolta schimbari comportamentale si in alte aspecte ale vietii ce pot fi cruciale pentru acestea.

Anorexia nervoasa sau psihogena este o afectiune psihiatrica ce se caracterizeaza prin masa corporala extrem de redusa, asociata cu frica obsesiva de a creste in greutate. Tulburarea comportamentului alimentar este dat de refuzul persoanei de a-si recunoaste boala, desi efectele ei sunt vizibile la nivelul intregului organism.

Anorexia este o afectiune care afecteaza aproximativ un milion de persoane in Statele Unite ale Americii, aproximativ 87% tineri sub 20 de ani iar numarul fetelor este de zece ori mai mare decat cel al baietilor, desi chiar si numarul acestora este in crestere.

Anorexia

Factori de risc:
-Factori genetici: Studiile pe gemeni estimeaza o ereditate ridicata a bolii, variind intre 56-84%, pleiomorfism in genele implicate in reglarea comportamentului alimentar, motivatie, personalitate si emotii asociate cu anorexia nervoasa.
-Factori neurobiologici: Anorexia poate fi legata de tulburarea sistemului serotonina. Infometarea a fost propusa a fi legata in mod particular de anxietate, controlul impulsivitatii, de nivelele scazute de triptofan si metabolismul hormonilor tiroidieni.
-Factori nutritionali: Deficitul de zinc poate juca un rol in anorexie. Nu este considerat cauzator initial al bolii, dar este un factor accelerant care depinde de patologia anorexiei.
-Factori psihologici: teama obsesiva de a castiga in greutate din cauza unei imagini distorsionate a propriului corp. Nu este o problema de perceptie, ci una in care informatia perceptuala este evaluata de catre persoana afectata. Persoanele cu anorexie par a-si judeca propriul corp. acestia pot prezenta si alte tulburari psihice cum sunt depresiile, sindrom obsesiv compulsiv, abuz de substante.
-Factori socioculturali: Studiile socioculturale au subliniat rolul factorilor culturali, cum este promovarea siluetei slabe a femeii ideale din tarile industralizate din vest.

Cauze: Boala lui Addison, Cancer, Dementa, Depresie, Reflux gastroesofagian, Ulcer gastroduodenal, Accident vascular cerebral, Boli ale tractului digestiv (Litiaza biliara, Reflux gastroesofagian, ulcere), Inflamatii (boli cronice inflamatorii), Medicamente, Pierderea simtului gustativ.

Simptome: frica a nu se ingrasa, chiar si atunci cand sunt emaciati, scadere exagerata in greutate, regim drastic si practicarea in exces a exercitiilor fizice, imagine distorsionata a propriului corp, amenoree (incetarea menstruatiilor), scaderea libidoului, maini si picioare reci la o temperatura ambientala normala (la temperatura camerei), preocupari anormale legate de alimentatie, cum ar fi socotirea zilnica a caloriilor si studierea obsesiva a cartilor de bucate, constipatie, tegumente uscate, palide, par fin, pufos pe fata si brate, hiperactivitate, insomnie cronica.

Complicatii: complicatii cardiovasculare (bradicardiam hipotensiunea ortostatica, prelungirea intervalului QT, microvoltaj, prolaps de valva mitrala, insuficienta cardiaca congestiva, disritmii), dezechilibrele fluidice si electrolitice cuprind hipopotasemia, hipocloremia, hiponatremia, alcaloza metabolica, cetonuria.
Efectele gastrointestinale includ constipatie, balonare, satietate precoce, hipertrofia glandelor parotide, intirzierea golirii stomacului, perforatia esofagiana, infiltrarea grasoasa a ficatului, litiaza biliara, pancreatita, hematologic ( anemie, trombocitopenie, leucopenie, imunitate alterata ), problemele endocrine datorate infometarii cuprind retardul cresterii, pubertate intirziata, amenoree, diabet insipid, neurologic pacientii pot dezvolta neuropatie periferica, convulsii si atrofie corticala, pacientii psihologic sunt la risc de depresie, izolare si suicid. Complicatiile dermatologice cuprind: acrocianoza, hipercarotenemia, par lipsit de stralucire si sfarimicios, caderea parului, edeme.Vita Crystal
PROMOTIE
promo