Acnee
olimpiq stemxcell
Vita Crystal
PROMOTIE
Cauta
Cos: 0 produse (0 Lei)

Acnee


Acneea este o afectiune dermatologica, (a epidermei) ce apare  ca urmare a unei hipersecretii a glandelor sebacee si este caracterizata prin puncte negre, albe sau cosuri ce apar la suprafata pielii. 8 din 10 adolescenti sufera de o anumita forma de acnee, mai severa sau mai usoara. Acneea este o boala comuna, determinata in mare parte genetic, remarcata mai ales in perioada pubertara, dar si la adult.

Acneea poate aparea sub diferite forme: acnee vulgara (acnee polimorfa juvenila), acnee rozacee, acnee medicamentoasa si profesionala, acnee pustulosa, acnee conglobata, acnee cheloidiana, acnee necrotica. Puncte Bonus: 8
45 lei
 Buc
Puncte Bonus: 5.6
35 lei
 Buc
Puncte Bonus: 7
40 lei
 Buc


Acnee

8 din 10 adolescenti sufera de o anumita forma de acnee, mai grava sau mai usoara. Cele mai expuse suprafete ale pielii sunt zonele in care se gasesc cele mai multe glande sebacee: fata, piept, umeri si spate. brate sau chiar coapse, insa ultimele doua cazuri sunt extrem de rare.
Acneea la varsta adolescentei, este mai usor acceptata, putand reprezenta un semn al pubertatii si al procesului de maturizare insa aceasta poate  persista si dupa varsta de 20 de ani.
Acneea poate aparea sub diferite forme: acneea vulgara (acneea polimorfa juvenila), acneea rozacee, acneea medicamentoasa si profesionala, acneea pustulosa, acneea conglobata, acneea cheloidiana, acneea necrotica.

Tipuri de acnee:
In functie de varsta: acneea neonatala, acneea copilariei, acneea adultului, acneea infantila, acneea juvenila, acneea excoriata a tinerelor fete.
- acneea indusa medicamentos: foliculita steroidiana,  acneea indusa de halogeni: iod, brom,  alte tipuri: indusa de antiepileptice, antituberculoase, etc.
- acneea "endocrina"
- acneea indusa de factori externi: acneea ocupationala, acneea cosmetica, acneea tropicala, acneea estivala (de Mallorca), acneea de pomada, acneea de detergent, acneea mecanica, acneea asociata cu edem facial.
Formele grave de acne: acneea conglobata (comedoane, noduli, abcese care dreneaza prin sinusuri), acneea fulminans (debut rapid cu leziuni masive, inflamatorii pe trunchi, febra), foliculita cu germeni gram negativi (complicatie, a tratamentului indelungat cu AB).

Evolutie: Exista 4 factori majori care sunt implicati in patogenie:  anomalii ale florei microbiene,  cresterea producerii de sebum - seboree (dependenta de hormonii androgeni),  keratinizarea ductului foliculului pilosebaceu (puncte albe si puncte negre),  inflamatia (mediatori produsi de P. acnes sau de keratinocitele ductale).
Manifestari:  leziuni noninflamatorii - comedoanele inchise si comedoanele deschise sau  leziuni inflamatorii - papule, pustule, noduli, cicatrici.
Factori de risc:  cresterea productiei de sebum (este un lichid galbui care se elimina prin canalul sebaceu, impregnand stratul cornos al pielii si firul de par. Glandele sebacee sunt prezente pe toata suprafata pielii, unde exista pilozitate, cu exceptia zonelor dintre degete, ale palmelor si talpilor),  blocarea porilor - ca urmare a hipersecretiei glandelor sebacee, epiderma capata un aspect lucios, fiind "uleioasa" la atingere. Acneea apare atunci cand porii (prin care circula sebum - de la glandele sebacee spre suprafata pielii) se blocheaza, iar secretia de sebum ramane "captiva". Porii sunt blocati de un cumul format din celule moarte si seboree. Cauza acestui blocaj nu reprezinta consecinta unei igiene defectuoase.  Infectia bacteriana - acneea nu este provocata de o infectie bacteriana, insa bacteriile inrautatesc situatia.  Bacteria Propionibacterium acnes se gaseste de obicei la suprafata pielii, actionand ca o bariera de protectie a pielii fata de alte bacterii daunatoare. Atunci cand secretia de sebum este "captiva" in foliculi, aportul de bacterie Propionibacterium acnes creste la nivelul porului blocat.
Inflamatia pielii este caracterizata prin: inrosire, stare de disconfort si fierbinteala la nivelul epidermei. Inflamatia apare ca urmare a incercarii sistemului imunitar de a respinge o substanta straina - in cazul de fata bacteriile, sau  componentele iritante produse de acestea. Alti factori:  dieta (consumul excesiv de carne de porc si in general grasimile animale, prajelile, afumaturile, ciocolata, alcoolul, fumatul agraveaza afectiunea),  transpiratia,  stresul,  profesiunea (halogeni, uleiuri minerale), unele persoane pot face acnee la contactul cu clorul din apa,  cauze genetice,  constipatia - principalul motiv care determina aparitia acneei.
Prevenirea: folosirea produselor de curatare antibacteriale, non-uleioase,  consumul de apa pentru a preveni cele mai multe dintre problemele pielii;  consumul de fructe si legume.
Nu stoarce cosurile!
Desi esti extrem de tentat sa storci cosurile este recomandat sa nu o faci. Ele se acopera cu un baton corector care va reduce considerabil din aspectul neplacut si care le va usca in numai cateva ore.  Stoarcerea lor poate provoca infectii la nivelul pielii.